Kompetencje i doświadczenie

Waldemar Dzwolak

Publons ID:
710233
Researcher ID:
B-6534-2018
Orcid ID:
0000-0002-8331-3349
Scopus Author ID:
57220339074

Wdrożenia
stan na 30.09.2018

Od 2005 r. wdrożenia systemów zarządzania jakością i/lub bezpieczeństwem żywności w ponad 60 zakładach przemysłu spożywczego (gospodarstwach, zakładach przetwórczych, zakładach żywienia zbiorowego, hurtowniach i sklepach spożywczych).

Prowadzone szkolenia i wykłady
stan na 30.09.2018

Studia Podyplomowe „Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności” (10 edycji), Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (od 2009 r.) - kierownik i wykładowca (prowadzący 6 przedmiotów nauczania).

Prowadzenie wykładów z zakresu bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego w ramach Studiów Podyplomowych „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle”, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, 2010-2014.

Prowadzenie wykładów nt. standardów bezpieczeństwa żywności, w ramach Szkolenia Specjalizacyjnego „Higiena Zwierząt Rzeźnych i Żywności Zwierzęcego Pochodzenia”, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, od 2012 r.

Prowadzenie wykładów i zajęć praktycznych na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (od 1989 r.):

  • Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (w jęz. pol. i ang.)
  • Food quality and safety management (w jęz. ang.)
  • Zarządzanie jakością w gastronomii
  • Sterowanie i zarządzanie jakością
  • Warsztaty językowe (w jęz. ang.)
  • Zarządzanie procesowe
  • Projektowanie nowych wyrobów
  • Monitoring żywności
  • Projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
  • Technologia mleczarska

Organizowanie i prowadzenie szkoleń (typu zamkniętego i otwartego) dla pracowników wszystkich branż przemysłu spożywczego, PIS, IW, wojska i jednostek certyfikacyjnych, w zakresie zapewnienia oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, (od 1999 r.).

Międzynarodowa Szkoła Letnia „Quality management systems in dairy industry”, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (2004 r.). - kierownik i wykładowca.

Publikacje naukowe i popularnonaukowe
stan na 30.09.2018

Ponad 400 pozycji dorobku naukowego w pismach krajowych oraz zagranicznych w tym ponad 320 publikacji dotyczących systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (HACCP, GAP, GLP, GMP/GHP, ISO 22000, BRC, IFS, FSSC, ISO 9001, ISO 17025) (link https://pbn-ms.opi.org.pl/pbn-report-web/)

Recenzje publikacji naukowych w zakresie bezpieczeństwa żywności
stan na 30.09.2018

  • Food Control (32 recenzje), od 2014 r.
  • Journal of Food Safety (4 recenzje), od 2014 r.
  • British Food Journal (3 recenzje), od 2015 r.
  • Italian Journal of Food Science (3 recenzje), od 2015 r.
  • African Jorunal of Food Microbiology (1 recenzja), od 2018 r.
  • Polish Journal of Natural Sciences (1 recenzja), od 2014 r.
  • Annals of Animal Science (1 recenzja), od 2016 r.
  • Scientific Works of University of Food Technologies (1 recenzja), od 2017 r.

Nagroda Wydawnictwa Elsevier za wybitny wkład w recenzowanie publikacji naukowych w czasopiśmie Food Control, za lata 2014-2015 i 2016-2017.

Ukończone szkolenia/kursy:

  • Świadectwo ukończenia Studium Doskonalenia Pedagogicznego dla Nauczycieli Akademickich, Instytut Oświaty Rolniczej, Akademia Rolniczo-Techniczna, 1993.
  • „A Practical Approach to HACCP & EN ISO 9002: 1994”, BFL Consultants (UK) i Masonline Consultancy (UK), w zakresie wdrażania zasad HACCP oraz normy ISO ISO 9002, 1995.
  • „Quality Management in the Dairy Sector”, w zakresie certyfikacji zakładów wg normy ISO 9001 oraz akredytacji laboratoriów zgodnie ze standardem EN-PN 45001, Swedish Farm and Agro-Industrial Services, 1996.
  • „Market research”, University of Newcastle, SAC (UK), 1996.
  • „Szkolenie ekspertów z zakresu systemu HACCP i nadzoru weterynaryjnego”, Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, Nethconsult Ltd. (Holandia) i BFL Consultants (UK), 1997.
  • „Zastosowanie nowego systemu kontroli sanitarnej i zdrowotnej żywności pochodzenia zwierzęcego według systemu HACCP”, Państwowy Instytut Weterynaryjny, Weterynaryjne Centrum Kształcenia Podyplomowego w Puławach, 1997.
  • „Praktyczne wdrażanie systemu HACCP w przemyśle mleczarskim”, Natural Resources Institute (UK) i Instytut Rozwoju Mleczarstwa UW-M w Olsztynie, 2000.
  • „Europäisches Milchrecht”, w zakresie prawa żywnościowego UE, Akkreditiertes Pruflaboratorium MLUA, Oranienburg (Niemcy), 2001.
  • „Wystąpienia publiczne”, Ośrodek Doradztwa i Treningów Szkoleniowych Homo Creatore, Warszawa, 2002.
  • „Jakość, bezpieczeństwo i ekologia w sektorze rolno-spożywczym. Kierunki rozwoju”, Zakład Zarządzania Jakością i Środowiskiem, Wydział Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego, 2008.

Udział w projektach międzynarodowych

  • Projekt „Marketing in dairy industry”, 1994, Scottish Agriculture College (Wielka Brytania), udział w projekcie – współorganizator szkoleń dla pracowników przemysłu mleczarskiego.
  • Projekt „Quality Management in the Polish Dairy Industry”, Scottish Agriculture College (Wielka Brytania), 1995-96, udział w projekcie - tłumacz/wykładowca/ekspert.
  • Projekt „Polish-Chinese Programme of the Commission of Cooperation in Science and Technology”, Commission of Science and Technology of Hebei Province (Chiny), 1995-1997, udział w projekcie – ekspert.
  • PHARE Project P9312 „Quality Management in the Dairy Industry”, Swedish Farm and Agroindustrial Services AB, SwedFarm (Szwecja), 1996-98, udział w projekcie ekspert/tłumacz/wykładowca.
  • PHARE P9367 „HACCP system and veterinary surveilance”, Nethconsult Association (Holandia) i Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach, 1997, udział w projekcie - ekspert/wykładowca.
  • PHARE PL9704-01-12 „Poprawa jakości w polskim sektorze mleczarskim i rybnym”, Natural Resources Institute, Greenwich University oraz Instytut Rozwoju Mleczarstwa (obecnie Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością) UWM w Olsztynie, 2000, udział w projekcie - ekspert/tłumacz/wykładowca.