Od 2005 r. wdrożenia systemów zarządzania jakością i/lub bezpieczeństwem żywności w ponad 60 zakładach przemysłu spożywczego (gospodarstwach, zakładach przetwórczych, zakładach żywienia zbiorowego, hurtowniach i sklepach spożywczych).
Studia Podyplomowe „Menedżer jakości i bezpieczeństwa żywności” (10 edycji), Wydział Nauki o Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (od 2009 r.) - kierownik i wykładowca (prowadzący 6 przedmiotów nauczania).
Prowadzenie wykładów z zakresu bezpieczeństwa żywności i zdrowia publicznego w ramach Studiów Podyplomowych „Mikrobiologia, higiena i jakość w przemyśle”, Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, Politechnika Łódzka, 2010-2014.
Prowadzenie wykładów nt. standardów bezpieczeństwa żywności, w ramach Szkolenia Specjalizacyjnego „Higiena Zwierząt Rzeźnych i Żywności Zwierzęcego Pochodzenia”, Wydział Medycyny Weterynaryjnej, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, od 2012 r.
Prowadzenie wykładów i zajęć praktycznych na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie (od 1989 r.):
Organizowanie i prowadzenie szkoleń (typu zamkniętego i otwartego) dla pracowników wszystkich branż przemysłu spożywczego, PIS, IW, wojska i jednostek certyfikacyjnych, w zakresie zapewnienia oraz zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, (od 1999 r.).
Międzynarodowa Szkoła Letnia „Quality management systems in dairy industry”, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (2004 r.). - kierownik i wykładowca.
Ponad 400 pozycji dorobku naukowego w pismach krajowych oraz zagranicznych w tym ponad 320 publikacji dotyczących systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (HACCP, GAP, GLP, GMP/GHP, ISO 22000, BRC, IFS, FSSC, ISO 9001, ISO 17025) (link https://pbn-ms.opi.org.pl/pbn-report-web/)
Nagroda Wydawnictwa Elsevier za wybitny wkład w recenzowanie publikacji naukowych w czasopiśmie Food Control, za lata 2014-2015 i 2016-2017.